Komple Taşımacılık, tek bir noktadan alınarak yine tek bir adrese gidecek ve bir aracı doldurabilecek ya da başka kanallar ile taşındığında bedeli 1 komple araç ücretini geçebilecek miktardaki toplu gönderilerinizin, komple araçlar ile taşınması organizasyonudur. Lojistik literatüründe kısaca FTL diye tanımlanan şekli ile ve “bir kamyonun taşıma kapasitesini, hacim veya ağırlık yönünden tam olarak dolduran yük” anlamında “Full Truck Load” şeklinde de anılır.
Komple taşımacılık her açıdan en uygun taşımacılık modelidir. Herşeyden önce komple taşımacılık diğer tüm taşıma modellerine göre en ekonomik seçenektir. Buna göre örneğin Ankaraya 15 tonluk bir sevkiyatı Komple Taşımacılık bünyesinde yaklaşık 900 TL karşılığında gerçekleştirebilirsiniz. Oysaki aynı miktar ürünü herhangi bir kargo firması vasıtası ile yapmaya kalksanız en az 4.500 – 5.000 TL yi gözden çıkarmanız gerekir.
Kesinlikle hayır… Üstelik durum tam da tersi istikamettedir. Kargo ya da ambar taşımacılığında ürünleriniz sizden alındıktan sonra, sırası ile çıkış şube, çıkış aktarma, varış aktarma ve varış şubesinde indi/bindi görmektedir.
Komple Taşımacılık modelinde ise sizden alınan ürünler müşterinize gidene kadar hiç bir şekilde indirme bindirme ve elleçleme görmediğinden hasar ve kayıp riski minimum düzeydedir. Nakliye ve taşımacılık işinde bir diğer önemli husus da teslim süresidir.
Komple Taşımacılık, araçlar yola çıkış için belli saatler beklenmek zorunda olmadığından ve başkaca duraklara uğramadığından diğer bir çok seçeneğe göre çok daha süratli bir taşımacılık hizmetidir.
Firmamız, Türkiye’nin her noktasına kamyonet, kamyon, TIR, vs komple araç taleplerinizi sürat ile karşılamakta ve yurt genelinde sorunsuz Parça Taşımacılık hizmeti vermektedir. Sevkiyat ihbarlarınız tarafımıza ulaşır ulaşmaz ilk iş olarak ne tür bir araçla taşınacağının analiz ve tespiti yapılır. Akabinde sizlere yönledireceğimiz yeni model araçlarımız ve deneyimli şoförlerimiz vasıtası ile yükleriniz, varış merkezlerine, cinslerine, ebatlarına ve ağırlıklarına göre kamyonet, kamyon, TIR gibi farklı araçlar vasıtası ile taşınır. En kısa sürede gerçekleşen teslimatın detay bilgileri de tarafınıza sunulur. Siz de her türlü kamyon, kamyonet, TIR vs komple taşımacılık işinizde lütfen bizi aramadan ve bize danışmadan karar vermeyiniz.
Aynı güzergahtaki birbirinden farklı müşterilerin yüklerini, aynı kamyon, kamyonet veya tır ile taşıma lojistiğine parsiyel yani parça yük taşımacılık denir. Bu sayede, taşıtmak istediğiniz yük, farklı yükler ile bir arada olduğundan ekonomik olarak fayda sağlarsınız.
Parça yük taşımacılığında (parça ürün/yük/eşya taşımacılığı da denir) amaç, aynı güzergaha doğru yola çıkan eşyaları tek taşıma aracına yükleyerek taşıma ücretini sizin için cazip hale getirmektir. Taşıtmayı düşündüğünüz ürün/yüklerinizin listesini bize ulaşarak irtibat numaralarımız ya da e-posta adresimiz aracılığı ile bize iletebilirsiniz.
Parsiyel taşımacılık, birden fazla müşterimize ait birden fazla yük ya da eşyanın taşınması anlamına geldiğinden, yüklerinizin ya da değerli eşyalarınızın taşınması, yüklenmesi ya da indirilmesi sırasında karışma ihtimalinden endişe duyabilirsiniz.
Ankara Nakliyat & Logistics olarak bizler, yüklerinizi izleyeceğimiz güzergah doğrultusunda, eşyaların araçtan indirilmesi sırasına göre (önce indirilecek yük, aracımıza en son sırada yüklenerek) yükleme yapıyoruz.
Ürün/Yük/Eşyalarınızın sizin adınıza envarterini çıkartıyoruz. Bu sayede, güzergah boyunca sırası ile hazırladığımız envarter doğrultusunda indirme ve teslimat işlemini gerçekleştiriyoruz.
Parsiyel taşımalarda belli ölçütler kullanılır ve hesap edilir. Bunlar, metreküp bazlı, ağırlık bazlı, LDM bazlı olarak sayılabilir.
Bir araç içerisinde yükleme metresi dir yani bir kargonun kapladığı bölgenin metre olarak ifadesidir. 1 LDM denince o aracın uzunluğundan 1m yer demektir ki buda; 1 m boy X araç eni X aracın yüksekliğine bölümüdür.
1 m3 =333 kg, 1 ton =3 m3, 1 ldm =1750 kg
Karayollarında; 1 m3= 333 kg, Denizyollarında;1 m3=1 ton, Havayollarında ; 1 m3=167 kg baz alınarak fiyatlandırmalar yapılır. Yükün eğer hacmi fazla ise hacim üzerinden, ağırlık fazla ise ağırlık üzerinden çevirme yapılarak hesap edilir.